Fatalna sytuacja w służbie zdrowia. Co trzeci pacjent szpitala jest niedożywiony

Co trzeci pacjent w polskich szpitalach jest niedożywiony – alarmują w raporcie lekarze z Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. RMF informuje, że z raportu wynika, że koszty nieleczonego niedożywienia polskich pacjentów sięgają rocznie 11 miliardów złotych.

U dużej części pacjentów przyjmowanych w niezłym stanie odżywienia, stan pogarsza się. Są zaniedbywani. Dostają nieodpowiednie żywienie albo są głodzeni, bo są diagnozowani. To przykład pacjenta, który ma mieć USG, to rano nie może nic zjeść, musi być na czczo. To trwa całymi dniami, badania się odwołuje, przesuwa ich termin. Przyczyny problemu są dwie: choroba i niedożywienie szpitalne. Ten problem najczęściej dotyczy oddziałów interny. Geriatria, kardiologia, pulmonologia to oddziały, gdzie czasami jest połowa pacjentów w stanie niedożywienia. Dieta pacjentów jest zbyt uboga w białko i energię. Lekarze z towarzystwa do końca roku planują zorganizować szereg spotkań z dyrektorami szpitali, aby zwrócić ich uwagę na to, co należy zmienić, aby poprawić sytuację pacjentów.

Reklamy

Koszty nieleczonego niedożywienia sięgają w Polsce aż 11 miliardów złotych rocznie. W kwocie tej znajdują się nie tylko wydatki bezpośrednie, związane z leczeniem, ale także koszty pośrednie, na które składają się m.in. opieka nad pacjentem, koszty absencji w pracy czy utrzymania rodzin. Około 11% pacjentów rozwija objawy niedożywienia w trakcie pobytu w szpitalu. Jest to tzw. zjawisko niedożywienia szpitalnego, które doprowadza do większej liczby powikłań, znaczącego przedłużenia pobytu w szpitalu i wyższych kosztów leczenia. Pacjent niedożywiony kosztuje dwa razy więcej niż pacjent prawidłowo odżywiony.

Źródło: RMF FM