Ogromna afera z ASF. Konserwy z zarażonym mięsem trafiają do stołówek

W stołówce jednej z wojskowych uczelni miało dojść do buntu po podaniu konserw wieprzowych wyprodukowanych z mięsa świń pochodzących ze stref zagrożonych wirusem ASF – dowiedziała się Wirtualna Polska. Podobno uczciwy wobec kolegów kucharz wygadał, że wieprzowina pochodzi ze specjalnego zamówienia.

Afera z „tajnymi konserwami ze strefy ASF” nabiera rumieńców. Nie tylko zostały wyprodukowane, ale trafiły już na rynek – wynika z ustaleń śledztwa dziennikarzy Wirtualnej Polski i „Gazety Wyborczej”. Specjalny komunikat w tej sprawie opublikowała firma Sokołów SA. To pierwszy producent, który przyznał się do udziału w tajnym rządowym projekcie. Po publikacjach mediów firma jest krytykowana przez klientów. Oburza ich brak informacji i styl akcji. Problem z niechcianymi świniami miał zostać rozwiązany przez sprzedaż wysterylizowanych konserw nieświadomym konsumentom.

Reklamy

Więcej: Wirtualna Polska