Rosną ceny żywności. Prognozy na przyszłość wskazują, że będzie tylko gorzej

Na najważniejszej w Europie giełdzie rolnej w Paryżu ceny pszenicy są najwyższe od 2015 roku informuje Money.pl. Rosną także ceny kukurydzy. Oba czynniki mają duży wpływ na cały rynek spożywczy, przede wszystkim na ceny produktów w sklepach, które rosną także w polskich skupach. Według ekspertów będzie coraz drożej.

Na paryskiej giełdzie Matiff we wtorek ceny pszenicy wzrosły o kolejne 2 procent, czyli wynoszą 202,5 euro za tonę – najwięcej od lipca 2015 roku. Coraz wyższe są też ceny kukurydzy. Wg Money.pl, nie jest to dobry znak dla konsumentów, ponieważ ceny pszenicy i kukurydzy wpływają na cały rynek spożywczy. Profesor Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie, w rozmowie z dziennikarzami portalu, przyznała, że jak na razie trudno dokładnie oszacować jak wzrost cen tych produktów wpłynie na polskie ceny, ponieważ duże znaczenie w tej kwestii mają kurs dolara i dane o zbiorach. Główny Urząd Statystyczny prognozuje, że zbiory pszenicy będą niższe o 16 procent w porównaniu do ubiegłego roku.

Reklamy

Money.pl zauważa, że trend wzrostowy w Polsce może wzmacniać się ze względu na suszę i upały, które niszczą plony.

Spodziewać trzeba się wyższych cen pieczywa, nie tylko przez wzrost cen pszenicy i kukurydzy, ale też paliwa.

Od 2015 roku produkty spożywcze stopniowo drożeją. Zgodnie z danymi GUS, uśrednione ceny wzrosły:

  • mięsa z 20 zł w 2015 do 22,19 zł w 2017 r,
  • sera z ok 15 zł/kg do ok. 17,5 zł/kg.
  • masło (z 19 zł/kg do 33 zł/kg)
  • jajka (z 44 gr w 2010 r. do 75 gr. w 2017 r.).

Polska rodzina z dwójką dzieci płaci miesięcznie za żywność o 100 zł więcej, niż 7 lat temu. Ze statystyk GUS wynika natomiast, że w ciągu ostatnich 10 lat jedzenie podrożało o 31 proc.

Źródło: Money.pl